021-910-99-097

کد اقتصادی

راه اندازی و پیشرفت یک کسب و کار پایدار و رو به رشد ، در گرو اجرای دقیق و منظم الزامات قانونی آن است و ایجاد یک ساختار قانونی منظم ، اولین و مهم ترین اقدام برای اعتباربخشیدن به یک کسب و کار میباشد .

و دراین راستا ، اطلاع از مفاد قانون تجارت و قوانین مالیاتی برای اشخاصی که به هر نحوی فعالیت اقتصادی دارند ویا مصمم هستند کسب و کار خود را راه اندازی کنند بسیار مهم است .تسلط بر این قوانین ، یک کسب و کار را در مسیر درست قانونی هدایت میکند و از دردسر ها و عواقب ناشی از قصور در انجام تکالیف قانونی میرهاند.

کد اقتصادی

از جمله موارد بسیارمهمی که اطلاع از آن برای فعالین اقتصادی واجب است، تکالیف مالیاتی است که برطبق قوانین مالیاتی برعهده دارند از جمله : پلمپ دفاتر قانونی ، مالیات بر درآمد مشاغل ، مالیات بر ارزش افزوده و….

سازمان امور مالیاتی به عنوان نهاد ناظر بر فعالیت های اقتصادی ،عهده دار وظیفه نظارت براجرای تکالیف مالیاتی فعالین اقتصادی حقیقی و حقوقی است .این سازمان برای شناسایی کسب وکارها به هر یک از آنها یک شناسه 12 رقمی منحصر به فرد اختصاص داده است که پس از تشکیل پرونده و تعیین حوزه مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی و اقتصادی کشور به اشخاص حقیقی و حقوقی و صاحبان مشاغل که موضوع قانون مالیات های مستقیم هستند تعلق می گیرد و سازمان سازمان امور مالیاتی آنها را با این شماره شناسایی کند .

براین اساس قانون تجارت ، تمامی شرکت ها را مکلف کرده ، تا دو ماه پس از ثبت ، نسبت به اخذ کد اقتصادی وتشکیل پرونده مالیاتی خود اقدام نمایند .

موارد کاربرد کد اقتصادی

همانطور که اشاره شد دریافت کد اقتصادی توسط کسب و کارها برای انجام تکالیف مالیاتی الزامیست .

این تکالیف شامل :

  • تشکیل پرونده مالیاتی
  • پلمپ دفاتر قانونی
  • تشکیل پرونده مالیات بر درآمد مشاغل
  • تشکیل پرونده مالیات بر ارزش افزوده
  • ارائه لیست مالیات بر حقوق
  • ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
  • ارائه صورت معاملات فصلی
  • تحریر دفاتر قانونی
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد

کد اقتصادی علاوه برتشکیل پرونده مالیاتی کاربرد های دیگر نیز دارد از جمله :

صدور فاکتور رسمی

برای صدور فاکتور رسمی ، ثبت کد اقتصادی بر روی آن الزامیست وفاکتور رسمی بدون کد اقتصادی رسمیت ندار وقابل ارائه به اداره دارایی نمیباشد .

اخذ کارت بازرگانی

تجار و شرکتها ی فعال در زمینه تجارت و بازرگانی برای فعالیت در زمینه واردات و صادرات نیاز به کارت بازرگانی دارند . پیش نیاز صدور این کارت ، اخذ کد اقتصادی است و متقاضیان دریافت کارت بازرگانی قبل از درخواست صدور کارت میبایست کد اقتصادی خود را دریافت کرده باشند .

افتتاح حساب رسمی در بانک

یکی از اساسی ترین الزامات یک کسب و کار به عنوان شخصیت حقوقی ، داشتن حساب بانکی حقوقی (ریالی و یا ارزی) جهت ثبت درآمد و هزینه های شرکت است و یکی از پیش نیازها برای افتتاح حساب حقوقی ، دریافت کد اقتصادی است .

دریافت گواهی ارزش افزوده

گواهی ارزش افزوده مجوزیست که با ارائه آن فروشنده مجازاست در هنگام فروش کالا مبلغ مالیات بر ارزش افزوده آن را به فاکتور نهایی اضافه کند.

صدور این گواهی نامه توسط سازمان امور مالیاتی برای کسب و کار ها ، منوط به داشتن اخذ اقتصادی توسط آنهاست .

شرکت در مناقصه ها و مزایده ها و رتبه بندی و اخذ گرید

شرکتهای پیمانکاراز قبیل پیمانکاران ساخت ،مشاور ، انفورماتیک ، برای حظور تاثیر گزاردر مناقصات و عقد قرارداد نیازمند اخذ رتبه برای شرکت خود هستند ، یکی از موارد پیش نیازجهت صدوررتبه کد اقتصادی شرکت میباشد .

انعقاد قرارداد با شرکت های خصوصی و دولتی

قرارداد های فی مابین شرکتها بدون الصاق کد اقتصادی رسمیت ندارند و قابل ارائه به اداره دارایی نمیباشند . در نتیجه عقد قرارداد رسمی با شرکتهای خصوصی و یا دولتی بدون ارائه کد اقتصادی میسر نیست

جلوگیری از مشکلات مالیاتی و برخورداری از معافیت های مالیاتی

یکی از موارد بسیارمهمی که کسب و کارها باید در مورد آن احتیاط لازم را به عمل آورند انجام تکالیف مالیاتی است ، بسیاری از اقدامات لازم در این خصوص میبایست به طور منظم ودر موئد مقرر آن انجام شوند وشرکتها با ارائه منظم اظهارنامه های مالیاتی درموئد مقرر مشمول معافیتهای مالیاتی میشوند. داشتن کد اقتصادی در هنگام اقدامات موجت تسریع درروند انجام آنها میشود .

علاوه بر موارد ذکر شده ، کد اقتصادی شرکت نشانگرحضور یک شرکت در بازار کسب و کار و پایبندی آن به انجام تکالیف مالیاتی و تعهدات قانونی خود است و داشتن کد اقتصادی درکنارالزامات قانونی دیگری همچون صدور فاکتور رسمی برای خریدار ، دریافت گواهی ارزش افزوده و … میتواند به نوعی نشان دهنده اعتبار شرکت باشد.

دریافت کد اقتصادی برای چه کسانی الزامیست ؟

طبق قانون تمامی اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی که به هر نحوی فعالیت اقتصادی و تجاری دارند مکلف به دریافت کد اقتصادی میباشند .

بر این اساس تمامی شرکتهای فعال در زمینه تولید ،مونتاژ،توزیع و پخش کالا و نیز شرکتهایی که در زمینه ارائه خدمات فعالیت دارند و نیز کلیه اشخاص اشخاص حقیقی که جواز کسب و پروانه بهره برداری در اختیار دارند موظفند نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام نمایند .

اشخاصی که فعالیت آنها نیازمند دریافت کد اقتصادی نمیباشد

  • اشخاص حقیقی دارای فعالیت های ادبی، هنری، فرهنگی مانند طراحی، نقاشی، بازیگری، فیلم سازی و …
  • اشخاص حقیقی دارای فعالیت پیمانکاری به شرطی که مبلغ درآمد کل پیمان های سالانه آنها کمتر از 5 میلیون تومان باشد.
  • مساجد، تکایا، حسینیه و هیات ها، و اغلب فعالیت های حوزه مذهبی که به طور خصوصی اداره می شوند.

مشکلات و پیامد های امتناع از دریافت کد اقتصادی

امتناع از ثبت نام ودریافت کد اقتصادی ازنظر اداره مالیات جرم محسوب میشود طبق قانون مشمول جرائم مالیاتی به شرح زیر میشود:

  1. برای بار اول ؛ پرداخت جریمه به میزان دو برابر سود حاصل از معاملات شرکت
  2. برای بار دوم ؛ پلمپ محل فعالیت شرکت به مدت سه ماه.
  3. برای بار سوم ؛ محکومیت مدیران شرکت به سه تا شش ماه حبس تعزیری .

تخلفات

صدور فاکتوربدون درج کداقتصادی و یا استفاده از شماره اقتصادی فردی غیر از معامله گران، جریمه ای معادل دو درصد مبلغ مورد معامله را در بر دارد.

همچنین درخواست وجهی بیش از قیمت واقعی کالا یا خدمات ازجانب فروشنده در ازای صدورصورت حساب رسمی با درج کداقتصادی تخلف محصوب میشود . خریدارمیبایست انجام معامله و امتناع فروشنده از ارائه کد اقتصادی را ظرف سی روز پس از انجام معامله به اداره کل اطلاعات و خدمات مالیاتی سازمان، به صورت مکتوب گزارش کند.

شما میتوانید برای مشاوره درخصوص اخذ کد اقتصادی خود با مشاورین ما از طریق تماس تلفنی و واتس اپ در ارتباط باشید .

پیمایش به بالا